Hoe worden vleesvervangers gemaakt?


Heb je altijd al willen weten hoe vleesvervangers worden gemaakt? Wij geven je een kijkje achter de schermen.

Product ontwikkeling

Om tot een idee voor een product te komen, wordt er vanuit marketing gekeken naar bestaande trends en naar de behoeften van de consument. Vervolgens wordt van het idee een concept gemaakt in onze proefkeuken door productontwikkeling.

Het concept wordt gaandeweg wat aangepast en als het concept uiteindelijk goed is gekeurd, wordt er een proefproductie gedraaid in de productielocatie. Daarnaast worden er in het laboratorium verschillende analyses gedaan naar allergenen en nutritionele waarden en vinden er door onze kwaliteitsafdeling voortdurend controles en analyses plaats, zowel tijdens de productie als buiten de productie om. Als de proefproductie goed is gegaan, kan het product uiteindelijk op grote schaal geproduceerd worden.

Productontwikkelaar Wouter Schouten met zijn broer Niek-Jan Schouten in de proefkeuken

 

Grondstoffen

Voor de basis van onze producten kiezen wij grondstoffen met hoogwaardige eiwitten, zoals soja, kippenei-eiwit en peulvruchten. Deze worden nauwkeurig geselecteerd en komen uit verschillende landen. Zo komen de bruine bonen bijvoorbeeld uit ons eigen kikkerlandje.

Van grondstof tot vleesvervanger

Onze productielocaties verwerken de grondstoffen tot het eindproduct. Eerst worden alle grondstoffen en ingrediënten gemengd tot een deeg. Dit deeg wordt daarna gevormd in vormplaten naar het desbetreffende product (bijvoorbeeld burgers). Vervolgens worden de producten voorgegaard en daarna gaan ze de vriezer in. Als de producten bevroren zijn, worden ze verpakt en gaan ze weer terug de vriezer in.

 

Bekijk het filmpje hieronder om nog beter een beeld te krijgen van hoe vleesvervangers gemaakt worden.

Lees hier de beste tips voor het bereiden van tempeh!

Laat een reactie achter