Jong geleerd…


Ruim twintig jaar geleden is ons bedrijf GoodBite als eerste partij in Nederland begonnen met het ontwikkelen van vleesvervangers. Onze directeur Henk Schouten had toen al in zijn hoofd wat wij nu met zijn allen van de daken schreeuwen: er moet een verschuiving plaatsvinden van dierlijke eiwitconsumptie naar plantaardige.

Een complete generatie is er dus overheen gegaan voordat deze boodschap breed geaccepteerd en gecommuniceerd wordt door allerlei partijen. De laatste paar jaar zijn er goede initiatieven ontplooid zoals de Flexitariër campagne en de oprichting van Het Planeet.

De consument overtuigen van het belang van eiwittransitie en het verbeteren van het imago van vleesvervangende producten zijn nu de speerpunten om echt grote stappen te gaan maken.

Generaties lang zijn mensen opgegroeid met het idee dat elke dag vlees eten de normaalste zaak van de wereld is. Steeds meer mensen houden hun kinderen tegenwoordig iets anders voor en variëren veel meer in hun voedselkeuze. Een positieve ontwikkeling!

Hoe vaker je als mens iets hoort of doet, hoe normaler je het gaat vinden. Wanneer je als jongere elke dag vlees voorgeschoteld krijgt, dan is de barrière om daar op latere leeftijd mee te stoppen een stuk hoger dan wanneer je als kind al leert dat elke dag vlees niet normaal is. De jonge mensen in onze samenleving kunnen op dit vlak dan ook een groot verschil gaan maken de komende jaren.

In dat kader hebben we als bedrijf gemeend ons steentje bij te dragen aan het creëren van bewustwording onder jongeren. We hebben lesmateriaal laten ontwikkelen waarvan alle middelbare scholen in Nederland gebruik kunnen maken. Zowel VMBO als HAVO-VWO leerlingen leren op hun eigen niveau dat een overgang naar een voedselpakket dat minder op dieren en sterker op planten steunt, op termijn noodzakelijk is.

We hopen ook in de gezinnen waar deze jongeren uit komen de dialoog tussen kinderen en hun ouders over dit onderwerp op gang te brengen. Mogelijk dat dan zelfs de meest verstokte vleesetende vader eens een vleesvervanger of zijn bord krijgt.

Gezien de huidige kwaliteit van vleesvervangers is de kans groot dat, wanneer hij pas na het eten te horen krijgt dat het om een vleesvervanger gaat, toe moet geven dat een omschakeling van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit helemaal niet zo’n grote stap is.

Wilt u ook gebruik maken van het ontwikkelde lesmateriaal of kent u instanties of personen die gebruik zouden kunnen maken van het materiaal? Dan kunt u dit gratis downloaden via de website van GoodBite.

Laat een reactie achter