Vegetarisch gehaktbrood voor Kerst


De feestdagen kom er weer aan en dat betekent lekker eten. Als je nog op zoek bent naar een lekker kerstrecept dan is dit vegetarisch gehaktbrood voor Kerst zeker een aanrader. Dit feestelijke Kerst gehaktbrood zit vol met groenten en vult goed.

Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten oventijd

GoodBite Vegetarische Gehaktbrood

Ingrediënten:
(voor 4 personen)

De topping:

  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 75 gram tomatenketchup

Het gehaktbrood:

  • 1 grote ui
  • 1 middelgrote winterwortel
  • 125 gram champignons
  • 2 grote tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 takken peterselie
  • 1 blik bruine linzen van 265 gram
  • 2 pakjes GoodBite Vers Gehakt à 250 gram
  • 3 theelepels grove Zaanse mosterd
  • 2 ½ eetlepel tomatenketchup
  • 50 gram paneermeel
  • 3 eieren
  • Gehaktkruiden, je kunt ze zelf maken of een zakje kant-en-klare gehaktkruiden kopen:
    • ½ tl uienpoeder
    • ½ tl knoflookpoeder
    • ½ tl paprikapoeder
    • 1/3 tl nootmuskaatpoeder
    • 1/3 tl kruidnagelpoeder
    • ½ tl zout
    • ¼ tl peper gemalen

Extra benodigdheden:

  • cakeblik van 25 cm
Bereidingswijze:

De topping

  1. Maak een sausje van de 100 gram tomatenketchup, 1 eetlepel Franse mosterd en 2 eetlepels bruine suiker en zet apart.

Het gehaktbrood

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij de ui, wortel en de champignons in fijne blokjes. Pers de knoflook uit.
  3. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de gesneden groenten en knoflook zonder te kleuren.
  4. Hak de peterselie fijn en laat de linzen uitlekken.
  5. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  6. Vet het bakblik goed en verdeel het gehakt over het bakblik.
  7. Zet het bakblik midden in een voorverwarmende oven gedurende 30 minuten.

Finishing touch

  1. Haal na 30 minuten het blik uit de over en verdeel het tomatenketchupsausje over de bovenkant van het gehaktbrood. Zet nog een kwartiertje in de oven.
  2. Laat het gehaktbrood, nadat je het uit de oven hebt gehaald een kwartiertje rusten. Maak, indien nodig, met een spatel de zijkanten los en stort op een snijplank.
Tip voor het vegetarisch gehaktbrood voor kerst! Maak van bladerdeeg leuke sterretjes, bak deze even in de oven en versier het gehaktbrood.

Zoek hier naar een verkooppunt bij jou in de buurt!